Dijital Baskı Sıkça Sorulan Sorular

Dijital baskı için hangi malzemeler kullanılır ve hangi teknolojiler uygulanır?

Dijital baskı yalnızca reklam çalışmalarında değil markalaşma süreçlerinde de son derece önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle geniş bir kullanım alanı vardır. Kullanım alanı çeşitliliği, dijital baskının uygulama yüzeyinin özelliklerine göre farklı teknolojilerle yapılması gerekliliğini doğurmuştur. Dijital baskı çeşitleri arasında; folyo baskı, kağıt baskı, kanvas baskı, mesh baskı, oneway vision baskı ve vinil baskı yöntemlerini saymak mümkündür. PVC malzeme, kanvas, delikli branda, delikli folyo ve branda gibi malzemeler kullanılarak dijital baskı hizmetleri sunmak mümkündür.

Dijital baskı üretimi nasıl yapılır ve hangi yazıcılar kullanılır?

Dijital baskı üretimi pek çok farklı aşamadan oluşan kapsamlı bir süreçtir. Dijital ortamlardaki hassas görseller farklı sağlayıcılardan yararlanılarak naylon, kumaş ve bez gibi yüzeylere aktarılırken bilgisayar ve baskı makinelerinin kullanılmasına ihtiyaç duyulur. Bu süreç dahilinde; baskı makineleri ayarlanır, kartuşlar takılara yüzey makineye yerleştirilir. Makine ve cihaz arasında bağlantı kurulması için bilgisayar üzerinden baskı deseni seçilir, yüzey boyutları ve özellikleri tanımlanır. Çözünürlük ayarları belirlendikten sonra istenen kalitede dijital baskı yapılabilir. Mürekkep püskürtmeli yazıcı, lazer yazıcı, süblimasyon baskı, UV baskı ve DTG baskı kullanılabilir.

Dijital baskıların kalitesi ve çözünürlüğü nasıl ölçülür?

Dijital baskıların kalitesini belirleyen pek çok kriter olsa da baskı kalitesi temelde, dijital ortamdaki görselin baskı malzemesine hangi oranda doğru aktarıldığına bağlı olarak ölçülür. Baskı kalitesinin ölçülmesinde genellikle DPI kullanılır. DPI, kaynak görselin çözünürlüğü ya da piksel sayısının dijital baskı makinesi tarafından uygulanabilirliğini gösterir. Düşük DPI kapasiteli makinelerin yaptığı baskının kalitesi de düşük olur. Kullanılan boya, havadaki nem oranı, baskı modu, baskı malzemesi ve parlaklık seviyesi gibi değişkenler de baskı kalitesini üzerinde etkilidir.

Dijital baskıların çevre dostu olması için hangi uygulamalar yapılabilir?

Dijital baskı, geleneksel baskı yöntemlerine göre daha çevre dostu bir seçenek olma özelliğine sahiptir. Dijital baskı yöntemlerinde kullanılan mürekkep miktarının kontrol edilmesi mümkündür. Kimyasal kullanımının az olması; hızlı ısınma süresi ve enerji tasarruflu işletim modları sayesinde enerji verimliliği yüksektir. Çevre dostu, su bazlı ve toksik olmayan mürekkepleri kullanmak aynı zamanda geri dönüşümlü ya da geri dönüştürülebilir malzemeler üzerine baskı yapmak dijital baskı uygulamaları dahilinde mümkündür. Özelleştirme ve küçük parti üretim imkanı stok fazlasını önleyerek kaynakları daha verimli bir şekilde kullanmayı sağlar.

Önerilen Yazılar

Gönder
WhatsApp
Merhaba, Sizlere nasıl yardımcı olabiliriz?